onsdag 25 november 2009

Från flyktinglägren i Kenya

När jag var 19 år reste jag till Kenya och sökte jobb. Efter en månad fick jag ett volontäruppdrag med Lutheran World Federation i ett flyktingläger. Lägret låg i Kakuma i norra Kenya, på gränsen mot Sudan. I lägret bodde det ca 60 000 flyktingar från Sudan, Etiopien, Uganda, Rwanda, Burundi och Zaire (nuvarande Kongo-Kinshasa).

Jag jobbade på avdelningen Youth & Culture och trivdes väldigt bra under mina nio månader i lägret. Även att det var lite oroligheter ibland och vi blev evakuerade en gång, så var Kakuma-lägret ett väldigt väl fungerande läger. När jag besökte Mombasa, vid Stillahavskusten, gjorde jag ett litet studiebesök i ett annat läger och där var säkerhetsläget ett helt annat. Ingen personal bodde ens i närheten av lägret.

Idag gör tidningen Dagen ett reportage om de kenyanska flyktingläger som befinner sig i nordöstra delen av landet, mot Somalia. Det är ingen rolig läsning. Du hittar artikeln här. Barn som föds i flyktingläger, växer upp, gifter sig och får barn i flyktingläger. Om några år föds en tredje generation i lägren. Utan några rättigheter i det land där de bor. Hälften av lägrens snart 300 000 flyktingar är barn. Om du klickar här kan du även se ett litet bildspel därifrån.

Den här världen behöver Jesus!

2 kommentarer:

  1. Hejsan, vad glad jag blir att jag hittade din blogg! Jag har länge varit intresserad av att voluntär arbete i just flyktinglägret Kakuma. Har du någon mail adress så jag skulle kunna ställa lite fler frågor?

    /Tina

    SvaraRadera
  2. Hejsan Tina!
    Javisst. Du kan mejla mig på ellen(a)rockmedia.se
    Ser fram emot att höra ifrån dig!

    SvaraRadera

Bloggtoppen.se Personligt