onsdag 4 september 2013

Ibland träffar man hjältar utan att veta om det

För snart tre år sedan var Markus på Netto. När han kom ut till bilen igen insåg han att han glömt köpa kokosmjölk (viktig basvara!). Han gick tillbaka in i affären och i kön stöter han på en man från Sudan som står och läser på en påse torkad grissvål. Markus förklarade vad denna danska specialitet innehöll och Mossaad tar ett enkelt beslut att lägga tillbaka påsen.
   Så länge Mossaad och hans familj bor i Torsås har vi sporadisk kontakt. Han kommer på en Internationell Afton som vi arrangerar i Rockneby. Det var där jag träffade honom. Som hastigast. Senare flyttar Mossaad vidare till Lund.
   I förra veckan fick vi reda på vem Mossaad "är". Så här står det om honom på Wikipedia, "Mossaad Mohamed Ali är en sudanesisk advokat som arbetar för The Amel Centre for the Treatment and Rehabilitation of Victims of Torture in South Darfur, en organisation som förmedlar rättshjälp och medicinsk samt psykosocial assistans till offer för tortyr och sexuellt våld. 2006 tilldelades han Olof Palmepriset för sina insatser som en frispråkig och modig kritiker av brott mot de mänskliga rättigheterna för de mest utsatta i Darfur, både i Sudan och internationellt".
   Mossaad tilldelades Olof Palmepriset samma år som Kofi Annan.

Vilken hjälte! Honom fick vi träffa. Från Darfur till Rockneby, liksom. Och vi hade ingen aning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen.se Personligt