fredag 13 februari 2009

Kaffetåren

Funderar ibland över att det billiga kaffe som jag så ofta köper, orsakar blod, svett och tårar för mina bröder och systrar som arbetar på kaffefälten runt om i världen.

För ett par år sedan startade min vän, Beatrice Vinberg, Tamancha. Tamancha är ett familjeföretag som importerar kaffe direkt från Rwandas högland. Snacka kvalité!

I Beatrices hemby tog floden med sig skolan för några år sedan. Barnen får gå flera kilometer varje dag för att ta sig till skolan och sedan hem igen. Inkomsten från kaffeodlingarna kan vara så små som några få ören per kilo. Jo, du läste rätt. Det händer att uppgivenheten tar över och att man istället för att skörda bränner ner fälten, för att slippa arbetet. Det är liksom inte värt besväret. För ett par kronor per kilo kaffe istället, kan byn komma till liv igen. Man drömmer om en ny skola och en klinik.

Nu säljer alltså Tamancha kaffe från denna och närliggande byar. Kaffe av hög kvalitet där odlarna får sin del av kakan. Helt ekologiskt kaffe, men inte särskilt ekonomiskt. För oss.

Kanske du som jag borde se till att inte orsaka så många tårar genom vårt kaffedrickande?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen.se Personligt