fredag 18 december 2009

Fredrik August Boltzius

Har du hört talas om F A Boltzius? Antagligen inte. Är ganska säker på att vi inte läste om honom vare sig i historie- eller religionsböckerna när jag gick i skolan. Jag klipper in ett citat från Skårekyrkans hemsida, där man berättar om Boltzius.

"F A Boltzius (1836-1910) var en märklig man. Han gick omkring i de värmländska byarna och köpte skrot och samtidigt predikade han och bad för de sjuka. Under hände så att lama, blinda och döva blev helade. Inom några år spreds hans namn över hela världen. Det har sagts att han blev Nordens störste helbrägdagörelsepredikant.

Tusentals människor besökte Boltzius i hans hem, men han gjorde också själv många resor och bad för sjuka på olika håll. Drottningen var en av dem som bad om han hjälp, så skrothandlaren från Värmland besökte vi åtskilliga tillfällen det svenska kungahuset. Många människor skrev brev till Boltzius och på Värmlands museum finns 33000 brev bevarade.

Boltzius hem i Skåre ägs idag av Skårekyrkan och är inrett som ett litet museum där man kan se mängder av kryckor och träben som de helade lämnade efter sig."




F A Boltzius hus som numera är museum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen.se Personligt